Stockholm, Sverige

SM-finaler Vattenpolo

Följ upplösningen av SM i vattenpolo här!

Järfälla - SPIF, SM-final damer, 13:00

Järfälla satte full fart från början, och kunde tidigt in i matchen gå upp i en 3-0-ledning, vilket fick SPIF att agera och ta en tidig timeout. Det gav dock ingen omedelbar effekt, och när den första perioden var avverkad kunde vi notera 5-0 på tavlan till fördel för Järfälla. Den bästa målchansen för SPIF kom via ett straffkast, ett straffkast som dock träffade stolpen.

Den andra perioden började sedan på samma vis som den första, när Järfälla utökade till 6-0. SPIF försökte och försökte men allt som oftast fastnade bollen på blockerande Järfällaspelare, och istället utökade Järfälla på nytt med 6,30 kvar av den andra perioden. När period nummer två var över ledde Järfälla med klara 8-0 inför storpubliken i Eriksdalsbadet.

Engla Lindman-Long inledde den tredje perioden med att näta för femte gången i finalmatchen, och Järfälla gick emot en säker seger samtidigt som laget spelade ut hela sitt register. Med 1,43 kvar av den tredje perioden fick SPIF äntligen spräcka målnollan efter ett straffkast, och när perioden var slut stod det 14-2 på tavlan.

När den fjärde och sista perioden var över så hade Järfälla lett matchen i stort sett från start till slut, och därmed kan vi konstatera att laget nu kan titulera sig själva som SM-guldmedaljörer. Slutresultatet skrevs till slut till 15-6 och vi säger stort grattis till de svenska mästarna Järfälla!

Järfälla dam SM-guld 2024 segerbild.
SM-finaler Vattenpolo 2024 damer

Järfälla - SPIF, SM-final herrar, 15:00

Finalen på herrsidan mellan Järfälla och SPIF inleddes intensivt. Järfälla blev det lag som spräckte nollan tidigt i matchen, men de riktigt klara chanserna till fler mål var inte jättemånga under den första perioden. Båda lagen försvarade sig väl och de flesta skott som togs hamnade utanför målburen eller i målvakternas händer. Samtidigt som stolparna och ribban också såg till att vara i vägen. När den första perioden var över stod det således 1-0 till Järfälla på tavlan.

Järfälla fick andra periodens första möjlighet, men återigen var målramen i vägen. Kort därpå kom dock 2-0, och de regerande mästarna från SPIF hamnade i något av en uppförsbacke. Än värre blev det när Järfälla utökade ytterligare med drygt 4,5 minut kvar av perioden. 3-0 höll även på att bli 4-0 men SPIF höll liv i matchen efter att Järfälla missat en straff. SPIF kunde istället reducera till 3-1, och när halva matchen var spelad var ställningen 4-2 till Järfälla i en så långt mycket sevärd tillställning.

SPIF satte liv i matchen direkt i den tredje periodens inledning när man mycket elegant reducerade till 4-3 inför en högljudd publik. Matchen fortsatte vara intensiv, fysisk och tät och de båda lagen turades om att skapa chanser för att göra fler mål. Fler mål kom också, när SPIF kvitterade till 4-4 och därmed var matchen helt jämn igen. SPIF lyckades även vända matchen efter ett lyckat taktiskt drag där man lämnade kvar två spelare vid Järfallas mål, skickade upp bollen och kunde förvalta läget fram till ledning 5-4. Den högintensiva tredje perioden bjöd på ytterligare mål sedan Järfälla först kvitterat på straff, för att sedan återta ledningen med blott 1,4 sekunder kvar av perioden efter ett lurigt skott i bortre hörnet.

Det var upplagt för en nagelbitare inför den fjärde och sista perioden i SM-finalen 2024. Med fem minuter kvar av matchen var ställningen fortsatt 6-5 till Järfällas fördel, och SPIF kände sig vid det skedet nödgade att ta till en timeout. 6-5 stod sig dock fortsatt utan att SPIF lyckades sätta något vidare tryck mot Järfällas mål. Med 30 sekunder kvar kom chansen, men ett uppoffrande Järfällaförsvar stod emot och kunde hålla ut de sista sekunderna. En mycket tät och jämn match slutade således 6-5, och Järfälla kan därmed titulera sig svenska mästare 2024!